Det här med genus.

31 Jan

Vi i TH gjorde en föreställning i samarbete med Centrum för genusvetenskap i Uppsala för några år sedan. De här personerna hade varit ute och arbetat i förskolor med förskolelärare om hur de bemöter pojkar och flickor. Det ständigt återkommande var att lärarna såklart sa att de inte behandlar barnen olika utan det var det här klassiska att ”vi behandlar barn som barn och inget annat”. Men sen, när det fanns kameror där och observatörer där som såg hur lärarna bemötte barnen var det hela tiden olika sätt att tala med pojkar och flickor. Lärarna ursäktade detta med att det var speciella fall och inte hade något att göra med att det var pojkar eller flickor. Bara efter att ha jobbat med lärarna ett tag och visat på flera sammanhang där de behandlat barnen olika började det sjunka in i lärarna och de började ifrågasätta sina egna sätt att tänka.

Jag tror att det här är viktigt. Du kan inte bara anta att du bemöter människor lika utan att någonsin faktiskt analysera och ifrågasätta ditt sätt att vara. Att säga och tycka att en inte bemöter människor olika har inget som helst värde om du faktiskt inte har analyserat ditt beteende. Jag pratar inte bara om förskollärare nu såklart, även om jag tycker att det är oerhört viktigt att börja där. Jag tycker det är vansinne att genuspedagogik inte lärs ut till förskollärare.

Mitt tips, börja se på dig själv, hur är du mot andra, hur ändras ditt sätt att tala, ditt kroppsspråk osv när du träffar personer av olika kön? Jag lovar att det kommer visa sig att du beter dig annorlunda och det gör så otroligt mycket för det samhälle vi lever i. Vilka personer ger du tolkningsföreträde? Varför? Vilka barn pratar du mer med, använder fler ord med? Varför?

Tro inte att du inte gör fel, för det gör du och det enda sättet att göra något åt det är att faktiskt erkänna det för sig själv och jobba med det. En blir aldrig klar, jag har jobbat med detta i flera år och jag märker fortfarande hur jag faller in i vissa mönster i vissa sammanhang. Så är det, men utan en egen analys kan det aldrig förändras.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: