Gudrun.

25 Apr

Sitter på bussen hem. Har varit på en föreläsning med Gudrun Schyman om jämställdhet. Ingenting sades väl som är nytt för mig egentligen men den var fortfarande riktigt intressant. Hon är så inspirerande och hon står där, inte med påståenden utan med fakta. Svart på vitt hur ojämställt vårt samhälle är.
Det får mig att vilja kämpa, att vilja slåss mot patriarkatet.

Vi har all denna fakta. Det handlar om fundamentala orättvisor i samhället. Det är inga kvinnofrågor. Det är samhällsfrågor. Hela idén om kvinnofrågor är så galen. Det finns riktiga politiska frågor, som vänder sig till män och så finns det kvinnofrågor som vänder sig till hälften av befolkningen.
När hälften av befolkningen varje dag utsätts för diskriminering är det inte en fråga för en viss grupp. Det är en fråga för alla!

Och ojämställdheten är en del av allt. Är du invandrare och kvinna drabbas du av ett dubbelt förtryck. Är du homosexuell och kvinna drabbas du av ett dubbelt förtryck. Förtrycket av kvinnan genomsyrar hela samhället och är därför den viktigaste frågan i samhället. Den viktigaste kampen. Allt genomsyras av normer och normen är den vita mannen. Innan vi får bukt med det är alla reformer meningslösa.

Så nej, jag har inget viktigare jag kan ägna mig åt. Feminismen finns i allt, i det personliga, i samhället och den är vägen mot en bättre tillvaro för alla.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: