Men männen då?

8 Mar

Jag sitter här på tåget och lyssnar på radio när den fungerar och de pratar om internationella kvinnodagen, feminism och jämställdhet. Arga män smsar in om hur orättvist det är att det pratas om kvinnor och att män också har det jobbigt.
Den ständiga kommentaren när en pratar feminism. De stackars männen då?

Saken är den att i regel så är kvinnan underordnad mannen i det samhälle vi lever i idag. Kvinnor får lägre löner, färre chefspositioner, de stannar hemma längst med barnen och får därför sämre pension mm, kvinnor utsätts i mycket större grad för våld i hemmet, kvinnor utsätts i mycket större grad för våldtäkter, kvinnors kroppar objektifieras hela tiden och ses som allmän egendom, kvinnor bedöms utefter sitt utseende etc etc.

Detta är vad som händer i samhället idag. Varje dag. Hela tiden. Vi är inte jämställda. Punkt.

Det finns strukturer i samhället som ser till att det är så. Vi lever i en värld där en vit heterosexuell man är norm. Där den mannen får privilegier bara pga detta.

Så ser det ut.

Jag och andra feminister menar inte att mannen är ond. Vi menar inte att det är mannen som återskapar alla dessa normer och förtryck.
Samhället vi lever i gör det. Du och jag, hela tiden och enda sättet att jobba oss bort från detta är genom att vara medveten om vad som pågår, att ifrågasätta sina egna föreställningar om vilka människor är utefter kön, sexualitet, etnicitet osv.

Men jag tänker inte ursäkta att jag pratar så mycket om kvinnors situation. Jag är en kvinna. Jag lever i det här samhället, jag ser felen utifrån vem jag är och hur jag blir bemött.
Jag utgår ifrån mig och jag vill se fler män i feminismen som utgår ifrån sig själva. Precis som jag ger tankeställare till folk om hur jag behandlas vill jag få tankeställare från män.
För mansnormen är inte bra för män. Den ställer krav på hur han ska vara precis som det ställer krav på hur hon ska vara, de skördar flest fördelar av samhället vi lever i, men det är fortfarande inte bra.

Så varför ser jag så få män som kämpar för feminism och jämställdhet? Särskilt heterosexuella män?
Kanske för att de inte får samma problem pga sitt kön. För att de håller sig inom normen och därför inte behöver tänka på vad det är att stå utanför den.

Öppna ögonen kära vänner. Det är skitjobbigt att plötsligt börja se alla de där orättvisorna när en väl börjat märka dom men utan medvetenhet kommer vi aldrig komma vidare.

Annonser

2 svar to “Men männen då?”

  1. Bo Grahn 2012/03/11 den 02:49 #

    ”de stannar hemma längst med barnen”.

    http://www.dn.se/nyheter/politik/kvinnor-hindrar-pappaledighet

    • furypi 2012/03/13 den 10:45 #

      Precis. Mammor stannar hemma mer. Och som det säger i artikeln du länkat till ligger det mycket normer bakom. Detta är ett problem och får följder för kvinnans pension.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: