Den farliga färgen.

14 Feb

Jag har precis börjat läsa Rosa, den farliga färgen. Jag fick den i julklapp men har inte börjat läsa förrän nu.
Jag har inte kommit så långt men det som slår mig är föräldrars rädsla för att inte klä sina barn efter kön. Samtidigt som många undviker rosa för att färgen säger så mycket, om att vara söt, fin, duktig och vän så klär de ändå sina barn enligt alla normer och det skulle aldrig falla dom in att gå över gränsen åt andra hållet. Alltså klä sina pojkar i ”flickiga” kläder.
Det får bara vara könsöverskridande åt andra hållet. Och där ser vi det igen. Mannen som norm.
Men saken är den att det inte bara är den kvinnliga normen vi behöver arbeta med. Flickor lär sig tidigt att vara fina, behagfulla, omtänksamma och att inte ta någon plats, medan pojkar lär sig precis motsatsen och där har vi ett stort problem.
Mannen som macho som inte visar några känslor. Som lär sig att kvinnor är deras egendom och att försköna våld.

Det är ingen slump att brottsstatistiken ser ut som den gör, att män står för de allra flesta brott. De lär sig att vara våldsamma och i fel sammanhang och med fel förutsättningar leder det till brottslighet.
Jag menar inte att alla män är benägna till brott just för att de är män. Men jag menar att det inte är en slump att det är män som står för så mycket brottslighet, precis som att det inte är en slump att män har nästan alla chefspositioner.

Mansrollen som den ser ut idag är farlig och att vi fortsätter att uppfostra våra barn efter den är inte bra. Kläder är en sån liten del i detta kan en tycka. Men problemet är vad vi säger till våra barn när vi vägrar att ta på dom vissa kläder och vissa färger. Rosa är förknippat med tjejer och kvinnor och genom att säga att det är fel att ta på en pojke den färgen säger vi att det är mindre önskvärt att vara tjej, att det är lite sämre. Hur ska ett barn lära sig att respektera andra som människor när vi lär dom att ett kön är mera värt än det andra?

Det är inte bara flickorna som behöver komma ur de könsroller vi har i samhället.
Män skördar fler fördelar genom att vi lever i ett patriarkat men det betyder inte att mansrollen är mindre problematisk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: